Świat AGD
Zdrowe gotowanie w naszej kuchni
04.08.2014

    Każdy z nas ma odmienne upodobania kulinarne. Uwielbiamy eksperymentować w kuchni mając do dyspozycji coraz to większy zasób produktów spożywczych, wliczając orientalne przyprawy oraz specyficzne smakołyki. Smak, zapach a właściwie odpowiedni aromat, oraz sposób ułożenia potrawy na talerzu są czynnikami odpowiadającymi w głównej mierze za chęć spożycia posiłku oraz przesądzają o jego jakości. Na końcowy efekt kulinarny ma wpływ cały proces przygotowania i obróbki produktów. Najczęściej gotujemy wszystko w wodzie, smażymy na jakimś tłuszczu, którego jakość często jest podrzędna. Nie zwracamy uwagi na to, czy aby ta obróbka nie wpływa na skład odżywczy warzyw, owoców czy mięsa. Ponadto dokładając do nich tłuszczu: masła, smalcu, oleju, margaryny zwiększamy nawet kilkakrotnie kaloryczność danego posiłku, co później nam się ujawnia w przybieraniu na wadze. Jak zacząć zdrowiej przyrządzać codzienne posiłki? Drobne sugestie przedstawiamy poniżej.
    Nie od dziś wiadomo, że dzięki tłuszczom zawdzięczamy bogactwo smaku i aromatu. Jednakże nie zawsze jesteśmy zobligowani do stosowania tłustych smalców lub olejów, gdyż dzisiejsza technologia w artykułach gospodarstwa domowego pozwala na beztłuszczowe smażenie i opiekanie. Wystarczy zainwestować w odpowiednie naczynie z powłoką ceramiczną (patelnia lub brytfanna) wyposażone opcjonalnie w pokrywę i już możemy dokonywać obróbki termicznej mięs smażąc je bez dodatku tłuszczu lub dusząc pod przykryciem. Taki aspekt gotowania z całą pewnością obniży naszą podaż kaloryczną i całą pewnością organizm przy dłuższym zastosowaniu takiego trybu przygotowania posiłków zrewanżuje się nam spadkiem poziomu cholesterolu.
Kolejnym sposobem na mniej kaloryczne przygotowanie posiłków, jest pieczenie ich w rękawie. Jest to bardzo prosta i ekonomiczna metoda przyrządzenia smacznych dań.
Nie przejmując się proporcjami, wrzucamy do rękawa to co lubimy i w jakiej lubimy proporcji. Zamykamy rękaw, wykładamy go na blachę i umieszczamy w nagrzanym piekarniku. Pieczemy albo do miękkości, a później delektujemy się pyszną potrawą.
    Gotowanie to chyba najbardziej znana i ceniona forma przygotowania posiłków. Od najprostszych zup do bardziej skomplikowanych dań. Fantazja w tym przypadku jest nieograniczona. Pamiętajmy jednak o ważnym aspekcie w odniesieniu do elementów cennych dla naszego organizmu jakim są witaminy i minerały. Długie gotowanie powoduje, że pozbywamy się najcenniejszych elementów odżywczych z produktu. Najbardziej na ten element obróbki termicznej są wrażliwe warzywa. Gdy długo w wodzie gotujemy warzywa, pozbawiamy je wielu cennych składników pokarmowych. Niektóre witaminy i pierwiastki giną już w temperaturze 50°C, przykładowo witamina C i potas. Inne substancje, najprościej ujmując, zostają wypłukane. Temu stanowi rzeczy, także można zaradzić, np. gotując warzywa od początku we wrzątku, a nie w zimnej wodzie. Następny sposób to gotowanie w garnkach z grubym dnem. Wkładamy do niego wybrany produkt, a woda która się znajduje w każdym warzywie czy owocu, pod wpływem wyższej temperatury, zaczyna parować. Gdy naczynie mamy przykryte, owa para krąży po garnku, a nasza potrawa w ten sposób się gotuje.
    Gdy dbasz o linię lub pragniesz prowadzić zdrowy tryb życia, powinnaś zaopatrzyć się we wspomniane gadżety kuchenne. Garnki z grubym dnem sprzedawane są w zestawach, a możesz stosować je przez lata. Często dostępne są w promocjach lub mają przystępne ceny. Urządzenie do gotowania na parze, także nie kosztuje majątku. Rękawy do pieczenia, to też ekonomiczny wynalazek współczesnego świata. Warto zatem zainwestować w swoje zdrowie!

Kontakt

TELEFON: +48 739 229 685

TEL./FAX: (61) 661 61 39

E-MAIL: sklep@swiat-agd.com.pl

Adres i nr konta

 

 

 

do góry