TELEFON: +48 739 229 685
TEL./FAX: (61) 661 61 39
E-MAIL: sklep@swiat-agd.com.pl
W kuchni i jadalni nie może zabraknąć naczyń do podawania zup i kremów. Oprócz talerzy głębokich w klasycznej formie warto również zaopatrzyć się w bulionówki bądź flaczarki. Ich unikalna budowa sprawia, że są nie tylko praktyczne, ale również eleganckie. Z powodzeniem posłużą do serwowania szerokiej gamy potraw. Odkryj wyjątkowe propozycje, które uświetnią czas spędzony przy stole z gośćmi i domownikami.
Tradycyjne bulionówki charakteryzują się okrągłym kształtem i prostą formą. Ich pojemność wynosi zazwyczaj od 200 do 500 ml. Podstawą naszej kolekcji są białe bulionówki. Posiadamy jednak też wiele bardziej wzorzystych wariantów. Ciekawe urozmaicenie stanowi nieco wypukła faktura przybierająca różnorodną formę. Oprócz tego możesz zdecydować się również na modele udekorowane kwiatowymi motywami albo subtelnymi złotymi akcentami.
Z drugiej strony warto też zwrócić uwagę na nowocześniejsze modele. Często cechują się one budową zbliżoną do kwadratu lub znacznie bardziej nieregularnym kształtem. Nietuzinkowy charakter takich misek objawia się na różne sposoby. Wyróżnikiem może być awangardowa bryła, unikatowa kolorystyka czy też fantazyjne zdobienia. Dzięki takiej różnorodności każdy może dobrać talerze głębokie odzwierciedlające swoje poczucie estetyki.
Przedstawiane naczynia najczęściej bywają utrzymane w śnieżnobiałej kolorystyce. Stosunkowo popularne okazują się też warianty kremowe oraz écru. Ta estetyka stanowi absolutną klasykę zastawy stołowej. Mocną stroną takich misek jest uniwersalność i ponadczasowość. Flaczarki białe wyjątkowo wdzięcznie komponuje się z całą paletą barw. Nie ulegają też tymczasowym trendom. Tradycyjne naczynia w dalszym ciągu wyglądają stylowo i na pewno nie zmieni się to przez długie lata. Nie będziesz mieć zatem trudności z dopasowaniem takiej miski do swojego wystroju.
Bulionówki i flaczarki to nazwy, które często bywają stosowane zamiennie. Niezupełnie jednak należy traktować je jako synonimy. Wprawdzie oba rodzaje naczyń cechują się podobnym rozmiarem, ale można też wskazać drobne różnice.
Bulionówki do zupy posiadają uchwyty. Dzięki temu można wygodnie chwycić miskę i wypić zawartość. Nie należy jednak praktykować takiej metody jedzenia podczas bardziej formalnych spotkań, gdyż uchodzi to za nietakt. Warto też nadmienić, że nawet bulionówka nowoczesna zazwyczaj występuje w porcelanowej formie. Szklane wersje należą raczej do rzadkości.
W przypadku flaczarek nie uświadczysz uszek, które pozwalałyby na komfortowe wypicie zawartości. W związku z tym konieczne jest jedzenie łyżką. Flaczarki mogą zostać wykonane z przejrzystego szkła albo porcelany. Oba warianty są powszechnie stosowane.
Katalog potraw podawanych w obu rodzajach naczyń okazuje się dość podobny. Są to przede wszystkim zupy oraz kremy. Takie miski mogą posłużyć również do serwowania niektórych deserów.
Flaczarki i inne niewielkie miski świetnie sprawdzą się, gdy szykujesz dwudaniowy posiłek zwieńczony deserem. Barszczówki bulionówki są idealnej wielkości, by podać umiarkowaną porcję, która pobudzi kubki smakowe zanim na stole pojawi się gwóźdź programu. W takim naczyniu możesz z powodzeniem serwować różnorodne dania – od rosołu przez krem z dyni, aż po budyń.
Gdy zaopatrzysz się we flaczarki, koniecznie trzeba dobrać również pasujące łyżki. Stwórz gustowny zestaw, które nie powstydziłyby się nawet ekskluzywna restauracja.
Copyright 2018 Świat AGD
Realizacja: Trol InterMedia