TELEFON: +48 739 229 685
TEL./FAX: (61) 661 61 39
E-MAIL: sklep@swiat-agd.com.pl
Jesteś koneserem kawy, a najbardziej gustujesz w aromatycznym, gęstym i mocnym naparze, którego już pojedynczy łyk stawia na nogi? A może pragniesz zatrzymać smak i aromat, którym raczyłeś się podczas wakacyjnych wyjazdów? W każdym przypadku tygielek jest tym przyborem, którego potrzebujesz.
Stalowy tygielek do kawy wyposażony w długą rączkę to naczynie, dzięki któremu przygotujesz prawdziwą kawę po turecku, niczym nie ustępującą tej, którą serwują Turcy czy Grecy w swoich ulicznych kawiarenkach. Tygielek pozwoli Ci przygotować mocny kawowy napój, który pozwoli Ci w pełni odkryć aromat Twojej ulubionej kompozycji ziaren.
Praktyczny tygielek to absolutny „must have” w kuchni każdego konesera kawy. Dodatek przypraw: kardamonu lub cynamonu, pozwoli Ci też przyrządzić w domowym zaciszu napój przywodzący na myśl egzotyczne podróże.
Tygielki do kawy charakteryzuje specyficzny kształt. Szersze u podstawy naczynie zwęża się ku górze, co pozwala wydobyć z kawy pełnię aromatu i zatrzymać ją w przyrządzanym naparze. Kształtem naczynie przypomina nieco dolną część klepsydry. Praktyczny dzióbek w rancie zapewnia możliwość wygodnego przelania naparu do filiżanki, a długa rączka minimalizuje ryzyko oparzenia.
Tradycyjnie tygielki wykonywane były ręcznie z miedzi. W ofercie Świata AGD znajdą Państwo starannie wyselekcjonowane, wysokiej jakości tygielki wykonane ze stali nierdzewnej lub szkła, większość z których można bezpiecznie myć w zmywarkach. Proponujemy Państwu naczynia o różnej pojemności, takich producentów jak Korkmaz, Tescoma czy WMF.
• Kawę po turecku przyrządzamy w proporcjach: jedna czubata łyżeczka zmielonej kawy na jedną filiżankę wody, wsypując do tygielka najpierw kawę, później dodając wodę.
• Woda, którą zalewamy kawę w ustawionym na palniku tygielku powinna być zimna. Dzięki temu, w trakcie jej podgrzewania wydobędziemy pełnię smaku i aromatu.
• Kawa używana do przyrządzania naparu powinna być bardzo drobno zmielona, a gotowego napoju nie należy zabielać ani mlekiem, ani śmietanką.
• Kawę z tygielka można doprawiać cukrem oraz przyprawami – np. kardamonem lub cynamonem – i to już na etapie jej zaparzania.
• Podgrzewając mieszankę w tygielku nie wolno doprowadzić do jej zagotowania – po wstępnym podgrzaniu, tygielek zdejmujemy z ognia, czekamy aż zmielona kawa opadnie i ponownie podgrzewamy aż do uzyskania piany.
• Gotową kawę przelewamy do filiżanki.
Przestrzegając tych prostych reguł mamy gwarancję, że przygotowany przez nas napar niczym nie będzie ustępował tym, którymi raczą się goście tureckich kafejek.
Parzenie kawy w tygielku pozwala wydobyć pełnię aromatu zmielonych ziaren. Skorzystaj z naszej oferty i wybierz najbardziej odpowiednie dla siebie naczynie. Pozwoli Ci ono cieszyć się w domowym zaciszu wyjątkowym smakiem prawdziwej, aromatycznej kawy po turecku.
Copyright 2018 Świat AGD
Realizacja: Trol InterMedia