Świat AGD
Pieczemy pierniki- poznaj prosty przepis
Pieczemy pierniki- poznaj prosty przepis
- 1 kg mąki pszennej
- 250 gram masła
- 400 g miodu
- 2 jajka
- 400 gram cukru pudru lub cukru waniliowego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 5 łyżek przyprawy korzennej do pierników
- 2 łyżki cynamonu (jeżeli lubisz bardzo cynamonowy smak)
1. Wyrabianie ciasta rozpocznij od wysypania mąki na stolnicę. Dodaj do niej przyprawę korzenną (i dodatkowy cynamon, jeżeli lubisz bardzo cynamonowy aromat), sodę oczyszczoną, pokrojone masło, cukier puder, miód oraz jajko. Delikatnie wyrabiaj ciasto aż do uzyskania niezbyt twardej konsystencji- w przeciwnym razie pierniczki będą zbyt suche i kruche.
2. Posyp stolnicę nie za dużą ilością mąki i rozwałkuj ciasto na grubość 3-5 mm w zależności od tego, jakie pierniki chcesz uzyskać. Pamiętaj, aby przy rozwałkowywaniu nie posypywać blatu mąką więcej niż raz, bo ciasto stanie się twarde.
3. Za pomocą foremek i wykrawaczy wycinaj z ciasta wybrane przez siebie kształty- możesz robić to także ostrym nożem.
4. Włącz piekarnik na 180 stopni a blachę do pieczenia wyłóż papierem i układaj wypieki w odległości nie mniejszej niż 1 cm- pierniki rosną pod wpływem temperatury. Następnie umieść ją w urządzeniu i piecz pierniki przez 10-12 minut w zależności od ich grubości.
06.12 2018

Pieczemy pierniki- poznaj prosty przepis

3

Pierniki to zdecydowanie najbardziej lubiane i najczęściej pieczone ciastka świąteczne. W wielu domach ich korzenny aromat jest znakiem szczególnym Świąt Bożego Narodzenia, a cynamonowy zapach przypomina o rodzinnym cieple i sczególnej atmosferze. Ich przyrządzanie to idealny na sposób na spędzenie czasu z bliskimi, wspólne wyrabianie ciasta i dekorowanie zbliża oraz pozwala nacieszyć się obecnoścą. Nikt nie może zaprzeczyć, że pierniki pieczone z miłością smakują najlepiej! Możesz je także powiesić na choince lub ładnie zapakować i ofiarować szczególnym osobom w prezencie. My przygotowaliśmy dla Was przepis, który pozwoli Wam na łatwe i skuteczne wykonanie pysznych pierników

 

PROSTY PRZEPIS NA PIERNIKI

 

 

Czego potrzebujesz?

- 1 kg mąki pszennej

- 250 gram masła

- 400 g miodu

- 2 jajka

- 400 gram cukru pudru lub cukru waniliowego

- 2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 5 łyżek przyprawy korzennej do pierników

- 2 łyżki cynamonu (jeżeli lubisz bardzo cynamonowy smak)

PIERNIK2

Jak to zrobić?

1. Wyrabianie ciasta rozpocznij od wysypania mąki na stolnicę. Dodaj do niej przyprawę korzenną (i dodatkowy cynamon, jeżeli lubisz bardzo cynamonowy aromat), sodę oczyszczoną, pokrojone masło, cukier puder, miód oraz jajko. Delikatnie wyrabiaj ciasto aż do uzyskania niezbyt twardej konsystencji- w przeciwnym razie pierniczki będą zbyt suche i kruche.

2. Posyp stolnicę nie za dużą ilością mąki i rozwałkuj ciasto na grubość 3-5 mm w zależności od tego, jakie pierniki chcesz uzyskać. Pamiętaj, aby przy rozwałkowywaniu nie posypywać blatu mąką więcej niż raz, bo ciasto stanie się twarde.

3. Za pomocą foremek i wykrawaczy wycinaj z ciasta wybrane przez siebie kształty- możesz robić to także ostrym nożem. 

4. Włącz piekarnik na 180 stopni a blachę do pieczenia wyłóż papierem i układaj wypieki w odległości nie mniejszej niż 1 cm- pierniki rosną pod wpływem temperatury. Następnie umieść ją w urządzeniu i piecz pierniki przez 10-12 minut w zależności od ich grubości.

Jak je podawać?

Pierniczki możesz udekorować samodzielnie lukrem lub skorzystać z przeznaczonych do tego akcesoriów, dzięki którym wypieki będą wyglądały oryginalnie i starannie. Gotowe ciastka umieść w blaszanej puszce- w ten sposób zmiękną do świąt. Jeżeli planujesz wykonać z nich zawieszki na choinkę lub domowe ozdoby to tuż po wyjęciu z piekarnika wykonaj w nich słomką otwór na późniejsze umieszczenie sznurka.

 

Kontakt

TELEFON: +48 739 229 685

TEL./FAX: (61) 661 61 39

E-MAIL: sklep@swiat-agd.com.pl

Adres i nr konta

 

 

 

do góry