TELEFON: +48 739 229 685
TEL./FAX: (61) 661 61 39
E-MAIL: sklep@swiat-agd.com.pl
Są takie dni, które może uratować tylko pyszny, pożywny i wysokokaloryczny obiad. Ale kto w złym humorze ma ochotę siedzieć kilka godzin w kuchni? Oczywiście, że nikt! Dlatego przedstawiamy Wam dzisiaj szybki przepis na zupę serową, która zawsze wychodzi! Może przydać się każdemu! Uratuje sytuację w razie niespodziewanych gości czy też pomoże osobom cierpiącym na tak zwany syndrom dnia poprzedniego Zgodnie z własnymi preferencjami i możliwościami można ją urozmaicić różnymi dodatkami lub spożywać sauté jako rozgrzewający bulion pity z kubka.
A dlaczego głównym bohaterem naszego dania ratunkowego jest ser? Wiele osób kwalifikuje go do kategorii produktów z etykietką guilty pleasure, czyli grzesznej przyjemności. Okazuje się, że znajduje się w jednej szufladce z czekoladą, słonymi przekąskami, masłem orzechowym i pizzą. Badania amerykańskich naukowców z Uniwersytetu w Michigan wskazują nawet, że wielu przebadanych studentów uważa ser za szczególnie uzależniający!
Do sporządzenia tego prostego dania przyda się siekacz do cebuli, który jeszcze bardziej ułatwi gotowanie. Ewentualnie można też użyć chwytaka do cebuli.
Składniki:
cebula – 2 sztuki
serek śmietankowy topiony – 250 g
pietruszka – garść
sól – szczypta
pieprz – szczypta
bulion drobiowy – 1 l
masło – łyżka
chleb – 2 kromki
czosnek – 2 ząbki
Opcjonalnie:
boczek, orzechy włoskie
Przygotowanie:
Przygotowujemy średniej wielkości garnek, w którym podgrzewamy na małym ogniu bulion drobiowy. Może być taki z kostki. Dokładnie mieszając, dodajemy porcjami serek topiony. Ważne, aby serek dobrze się rozpuścił, a całość nabrała kremowej konsystencji. Gdy to nastąpi, dorzucamy do zupy wcześniej podsmażoną na maślę cebulę i czosnek. W wersji bogatszej dodajemy w tym momencie także podsmażony boczek. Całość gotujemy jeszcze 10 minut, doprawiając na koniec solą i pieprzem. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy cebulę możemy przygotować grzanki z chleba pokrojonego w kostkę. Dodajemy na patelnię jeszcze jedną łyżkę masła, a następnie zarumieniamy chleb. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki z dodatkiem chrupiących grzanek. Możemy również na sam koniec uzupełnić ją podprażonymi orzechami włoskimi. Smacznego!
Do podania zupy serowej przyda się stylowa chochelka oraz jeśli chcemy zaimponować gościom, elegancka waza do zupy bardzo znanej wytwórni porcelany z Chodzieży. W naszym sklepie dostępne są także pasujące do wazy przepiękne bulionówki. Oba produkty pokrywają romantyczne, herbaciane róże. Warto się wyposażyć w elegancką porcelanę przy okazji podejmowania poważnych gości. Dodamy, że w naszej ofercie znajdują się także inne modele produktów z Chodzieży, również te o zdecydowanie bardziej tradycyjnych wzorach. Na przykład naczynia w drobne kwiatki z kolekcji IWONA.
W naszym sklepie dostępne są także produkty innych znanych i cenionych marek, np. Lubiana, Ćmielów czy też nowoczesne naczynia z podgrzewaczem.
Sposobów na podanie zupy serowej z pewnością jest wiele. W naszym sklepie znajdziecie wszystkie niezbędne akcesoria zarówno do przygotowania, jak i zaserwowania tego prostego, acz smacznego dania.
Copyright 2018 Świat AGD
Realizacja: Trol InterMedia