Świat AGD
17.06 2018

SUSHI - 5 faktów o których nie mieliście pojęcia

3

Sushi to najbradziej znana tradycyjna japońska potrawa, która serwowana jest jako przysmak na całym świecie. Jej obowiązkowym składnikiem jest marynowany ryż, który łączy się z innymi składnikami. Pomimo powszechnej opinii nie muszą być to surowe ryby- często są one marynowane lub pieczone, popularne są także gotowane owoce może lub różnorodne warzywa. Pomimo tego, że początki tej potrawy sięgają aż 25 wieków wstecz, a Europa zna i lubi ją już od ponad 200- w Polsce moda na Sushi przyjęła się niedawno. 18 czerwca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sushi, dlatego sprawdźcie 5 faktów o których z pewnością nie wiedzieliście.

 

sushi nigiri maki

 

1. Japonia? Nie!

Sushi nie pochodzi z Japonii! Pierwowzory tego dania (piklowane w soli ryby) znane były w Chinach i Azji Południowo-Wschodniej. Zastanawialiście się jak wyglądały początki tego rarytasu? Wieki temu Chińczycy znaleźli sposób na przechowywanie ryb i zachowanie ich świeżości- patroszyli je i przekładali ryżem z octem, następnie umieszczali w beczkach na nawet 12 miesięcy. Można powiedzieć, że był to proces marynowania, chociaż w dzisiaj rozumiemy go trochę inaczej. Japończycy byli zachwyceni pomysłem Chińczyków, lecz oszczędnie nie wyrzucali ryżu- rybę wraz z nim podawali jako jedno danie. Chociaż sposób wykonania i wygląd Sushi ewoluował znacznie od tamtego momentu- tak wyglądały jego początki.

2. Zawiń w Nori

Jak wiemy jest kilka sposobów przyrządzania sushi. Jednym z nich jest zawijanie ryżu wraz z pozostałymi składnikami w Nori. Nori to nic innego niż różne gatunki glonów morskich, które pochodzą ze specjalnych hodowli. Są one szatkowane, suszone, prasowane w arkusze a następnie prażone. A jak wyglądało to przed rozwojem technologii? Nori było zeskrobywane z łodzi rybackich a następnie dokładnie suszone na słońcu. 

sushi maki zestaw

3. Jedź palcami!

Wbrew powszechnej opinii i obrazach przedstawianych w filmach oraz internecie- Sushi tradycyjnie powinno jeść się palcami. Pałeczki odgrywają w kulturze japońskiej bardzo dużą rolę, jednak powinno używać się ich tylko do jedzenia surowej ryby (tzw. sashimi).

4. Szanowny Mistrzu

Jiro Ono to 86-letni mistrz Sushi, który jest jednocześnie najstarszym na świecie kucharzem, któy może pochwalić się trzema gwiazdkami Michelin. Jego restuarcja o nazwie Sukibayashi Jiro mieści się w Tokio i jest jedną z najmniejszych na świecie! W tym samym czasie przebywać tam może jedynie 9 osób, a na rezerwację czeka się przeważnie ponad rok. Zastanawialiście się ile może kosztować ten przysmak w wykonaniu Mistrza? Najtańszy zestaw dostaniecie za 1200 zł, ale- wg klientów i fanów kucharza- wart jest on każdej sumy.

sushi zestaw paleczki

5. Ah! Ta moda

Pomimo tego, że Sushi jest jednym z najbardziej popularnych przysmaków na świecie, to wciąż najbardziej znane i najczęściej serwowane jest w Japonii. Dla przykładu- działa tam więcej niż 45 tys. restauracji i miejsc, które serwują to danie, natomiast w USA możemy doliczyć się ich jedynie 4 tysiące. Smak oraz coraz większa przystępność Sushi sprawiła, iż każdy może nabyć zestaw do sushi i wykonać je samodzielnie w domu, szczególnie, że wszystkie niezbędne składniki są ogólnodostępne. Sam proces tworzenia wymaga jednak trochę cierpliwości, wprawy i manualnych zdolności. Spróbuj!

 

 

 

 

Kontakt

TELEFON: +48 739 229 685

TEL./FAX: (61) 661 61 39

E-MAIL: sklep@swiat-agd.com.pl

Adres i nr konta

 

 

 

do góry