TELEFON: +48 739 229 685
TEL./FAX: (61) 661 61 39
E-MAIL: sklep@swiat-agd.com.pl
Jeśli szukasz inspiracji w kuchniach świata i chcesz w swoim domu stworzyć znakomite warunki do przyrządzania orientalnych potraw – zapraszamy do zapoznania się z szeroką ofertą patelni WOK do przyrządzania potraw azjatyckich. To specjalistyczne naczynia, dzięki którym w domowych warunkach będziesz mógł stworzyć wyszukane kompozycje smakowe i aromatyczne o orientalnym charakterze.
Przede wszystkim jest to charakterystyczny, półkolisty kształt. Dzięki takiej formie smażenie w WOKu nie wymaga stosowania dużej ilości tłuszczu – do przygotowania smakowitych potraw wystarczy odrobina oleju rozprowadzona na całej powierzchni ścianek. Po jego silnym rozgrzaniu można przystąpić do przyrządzania smacznego i zdrowego posiłku. Mocno rozgrzane naczynie minimalizuje ryzyko przesuszenia smażonych składników i zapewnia optymalne zachowanie ich aromatu.
Tradycyjne WOKi używane nad otwartym paleniskiem mają kształt półkola, jednak dla ułatwienia ich używania na płaskich powierzchniach współczesnych kuchenek wiele modeli posiada spłaszczone dno, umożliwiające ich stabilne użytkowanie, wybrane modele również na płytach indukcyjnych i ceramicznych.
Klasyczne, chińskie woki wykonywane są ręcznie ze stali węglowej. Jednak te dostępne na europejskim rynku, produkowane przez wiele wiodących marek, wykorzystuje różne, także całkiem współczesne technologie. Dostępne są więc:
● WOKi ze stali nierdzewnej – których ścianki dobrze przewodzą ciepło, a całe naczynie odporne jest na korozję, zarysowania i uszkodzenia. Część z tych naczyń można użytkować na wszystkich typach kuchenek i bezpiecznie myć w zmywarkach, co dodatkowo zwiększa komfort ich użytkowania. Nowoczesne woki stalowe posiadają wielowarstwową konstrukcję ścianek, jak np. model z serii President marki Tascoma, co zapewnia równomierne rozprowadzenie temperatury na całej powierzchni naczynia.
● WOKi żeliwne - to wyjątkowo solidne i trwałe rozwiązanie, którego chyba jedynym minusem jest znaczny ciężar. Żeliwo jest bardzo odporne na uszkodzenia i – mimo iż nieco wolniej się rozgrzewa – doskonale kumuluje ciepło.
● WOKi aluminiowe - są zdecydowanie najlżejsze, najszybciej się też rozgrzewają. Nowoczesne naczynia wyposażone są w różnego rodzaju powłoki typu non – stick, np. tytanową lub FernoGreen (BergHoff) czy ekologiczną i zdrową powłokę marmurową lub granitową (Berlinger Haus). Większość z nich można stosować na kuchenkach indukcyjnych, a wybrane modele myć w zmywarkach.
Jak inne nowoczesne elementy wyposażenia kuchni, również niektóre współczesne WOKi posiadają funkcjonalne detale, na które warto zwrócić uwagę przy wyborze tego optymalnego: wybrane modele posiadają nienagrzewające się uchwyty oraz pokrywki.
Patelnie typu WOK charakteryzują się unikalnymi właściwościami – są bardzo solidne, masywne i odpowiednio głębokie – dzięki temu przygotowywane mięso i warzywa smażą się równomiernie. Wypróbuj je i Ty podczas swoich kuchennych eksperymentów!
Polecamy również
Patelnie grillowe | Patelnie do naleśników | Patelnie do jajek | Patelnie emaliowane | Patelnie Berlinger Haus | Patelnie żeliwne | Pokrywki na patelnie | Patelnie do jajek |
Copyright 2018 Świat AGD
Realizacja: Trol InterMedia