Świat AGD
Cena: Nazwa:
Widok:
Pokaż kolejne produkty

Smażenie – co warto o nim wiedzieć?

Smażenie to proces obróbki cieplnej żywności, przeważnie w tłuszczu. Do ograniczonej liczby potraw, dysponując odpowiednimi akcesoriami, można stosować smażenie beztłuszczowe – zyskujące, dzięki walorom zdrowotnym – coraz większą popularność. W porównaniu z gotowaniem, proces smażenia odbywa się w wyższej temperaturze – na ogół w przedziale 150 – 200 ˚C. Podczas smażenia w potrawie zachodzą zmiany korzystnie wpływające na jej wygląd, smak i zapach, a powstająca w trakcie smażenia skórka, zatrzymuje wilgoć wewnątrz pożywienia. Stąd, smażenie jest bardzo popularną, często ulubioną formą obróbki cieplnej pożywienia.
Niestety, proces smażenia ma też negatywne efekty: do przygotowywanych w ten sposób potraw mogą przedostawać się szkodliwe, rakotwórcze produkty rozkładu tłuszczów – stąd w ostatnich latach tak duża popularność tzw. „smażenia beztłuszczowego” i specjalnie do tego opracowanych naczyń.


W klasycznym procesie smażenia medium przenoszącym ciepło jest tłuszcz. Ze względu na jego ilość wyróżnia się dwa typy smażenia:

● płytkie - na niewielkiej ilości tłuszczu, wymagające obracania potraw, aby równomiernie rozprowadzić ciepło. Jego odmianą jest stosowane na Dalekim Wschodzie smażenie w ruchu
● zanurzeniowe – podczas którego całą potrawę zanurzamy w dużej ilości tłuszczu.
Oczywiście, do każdego z tych procesów stosuje się innego rodzaju naczynia. Najczęściej, ze względu na wszechstronność używamy klasycznych patelni uniwersalnych:
● stalowych, w tym emaliowanych;
● aluminiowych;
● żeliwnych.


Wiele dań dużo łatwiej przygotować stosując specjalistyczne przybory do smażenia:

● woki – do smażenia w ruchu, głównie potraw azjatyckich,
● patelnie do jajek sadzonych,
● płaskie patelnie do naleśników,
● specjalne patelnie grillowe o perforowanym dnie,
● sitka  do tłuszczu przeznaczone do smażenia na głębokim oleju.

W zależności od rodzaju, nowoczesne patelnie posiadają szereg udogodnień: wyposażone są w powłokę non – stick, zapobiegającą przywieraniu potraw, ergonomiczne, nienagrzewające się rączki, czy też pokrywki z otworem umożliwiającym odprowadzenie nadmiaru wilgoci.


Uniwersalne patelnie również na indukcję

W asortymencie Świata AGD znajdą Państwo patelnie dostosowane do każdego rodzaju kuchenek: zarówno gazowych, jak też elektrycznych, halogenowych, ceramicznych i indukcyjnych. Wybrane modele można z powodzeniem myć w zmywarce.


Różnorodność funkcjonalna i stylistyczna patelni

Podobnie jak w przypadku innych elementów wyposażenia kuchni, również asortyment dostępnych patelni jest bardzo zróżnicowany. Wśród propozycji Świata AGD znajdziemy zarówno patelnie emaliowane, dobrze wpisujące się w tradycyjne, rustykalne przestrzenie, przez neutralne palenie żeliwne i wielokolorowe przybory, mogące stanowić wyraźny akcent we wnętrzu Państwa kuchni, po oryginalne patelnie z powłoką marmurkową i drewnianymi uchwytami, dobrze wpisujące się w nurt eco designu.
W sklepie Świat AGD Znajdziesz wysokiej klasy produkty, z solidnych i trwałych materiałów, od różnych producentów, takich jak: Zweiger, Berlinger Haus, Berghoff, Biol, KingHoff, Klausberg, Tescoma, SSW, Vizner, czy polski Gerlach oraz Tadar, a także wyróżniające się oryginalną kolorystyką włoskie patelnie Illa i wiele, wiele innych, które dzięki wysokiej jakości i posłużą Ci przez bardzo długi czas.
Zapraszamy więc do zapoznania się z naszą ofertą różnego rodzaju akcesoriów do smażenia, pozwalających zorganizować w każdej kuchni  doskonałe warunki właśnie do zdrowego i wygodnego przygotowywania różnorodnych potraw smażonych. Porządna patelnia  to element, bez którego trudno sobie wyobrazić dobrze funkcjonującą kuchnię!


Widok:
Kontakt

TELEFON: +48 739 229 685

TEL./FAX: (61) 661 61 39

E-MAIL: sklep@swiat-agd.com.pl

Adres i nr konta

 

 

 

do góry