Świat AGD

MASAHIRO Nóż japoński MS-8 Yanagiba ostrze 240 mm

MASAHIRO Nóż japoński MS-8 Yanagiba ostrze 240 mm
darmowa dostawa
szt.
499,00 

PayU
Dodaj do koszyka
Opis

Masahiro Yanagiba o długości ostrza 240 mm to nóż, którego długie i smukłe ostrze, znajduje zastosowanie podczas krojenia bardzo cienkich plastrów czy filetowania ryb. W kuchni azjatyckiej Yanagiba jest najczęściej stosowana do przygotowywania sushi czy sashimi. Charakterystycznie dla tradycyjnych japońskich noży jest zaostrzony jednostronnie, umożliwiając precyzyjne, w pełni kontrolowane krojenie produktów, które z łatwością oddzielają się od noża, ukazując piękną i błyszczącą powierzchnię cięcia - istotny i ceniony szczegół w kuchni japońskiej. Yanagi w języku japońskim oznacza wierzba, a sama nazwa noża najpewniej odnosi się do długich i giętkich gałęzi tego drzewa.

Najważniejsze cechy Yanagiby to:
- długość - długie ostrze służy do cięcia tylko w jedną stronę ("do siebie") aby uniknąć zygzakowatych śladów po cięciu i pozostawić idealny przekrój,
- grubość - ma bardzo cienkie ostrze aby umożliwić cięcie przy użyciu niewielkiej siły tak aby nie miażdżyć, rozbijać czy rozrywać krojonych produktów,
- twardość i wytrzymałość - noże wykonane są z bardzo twardej a zarazem wytrzymałej stali pozwalającej na perfekcyjne zaostrzenie,
- konstrukcja noża ma ułatwiać oddzielanie przekrojonych plastrów od płaszczyzny noża.

Noże z tej linii wykonane zostały z pochodnej VG-10, molibdenowo-wanadowej, wysokowęglowej, nierdzewnej stali zwanej MBS-26, która została poddana trójstopniowemu procesowi hartowania aż do osiągnięcia twardości 58-59 HRC. Każde ostrze zostało doprowadzone do perfekcji przez rzemieślników z ponad 30 letnim doświadczeniem, wynosząc noże Masahiro do poziomu niebywałej ostrości.

Rękojeść została wykonana z charakterystyczną w Japonii dbałością o detale z jasnego magnoliowego drewna wzmocnionego pierścieniem z tworzywa.

Specyfikacja produktu:

  • Typ stali: MBS-26
  • HRC: 58-59
  • Materiał rękojeści: drewno magnoliowe
  • Sposób ostrzenia: jednostronne
  • Długość całkowita: 375 mm
  • Długość ostrza: 235 mm
  • Szerokość ostrza: 35 mm
  • Grubość ostrza w najszerszym miejscu: 2.5 mm
  • Waga: 105 g

Informacje dodatkowe:

  • Wszystkie noże Masahiro są ekstremalnie ostre, zalecamy zatem użytkowanie z należytą ostrożnością.
  • Noży Masahiro nie należy używać to krojenia zamrożonych produktów ( z wyjątkiem serii do tego przeznaczonej).
  • Nie używaj noży do innych celów niż spożywcze.
  • Do krojenia używaj drewnianych lub wykonanych z tworzywa desek do krojenia.
  • Nie należy myć noży w zmywarkach, które niszczą krawędź tnącą.
  • Myj nóż w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
  • Po umyciu wytrzyj nóż do sucha.

PARAMETRY:

Producent: Masahiro - Japonia
Kraj pochodzenia: Japonia
Materiał wykonania: stal nierdzewna + drewno
Rodzaj noża: do filetowania, do sushi, do ryb
Długość całkowita (cm): 37,5
Długość ostrza (cm): 23,5
Informacje
Kod EAN: 4978857100135
Kod producenta: 10013
Producent: Masahiro - Japonia
Kontakt

TELEFON: +48 739 229 685

TEL./FAX: (61) 661 61 39

E-MAIL: sklep@swiat-agd.com.pl

Adres i nr konta

 

 

 

do góry