TELEFON: +48 739 229 685
TEL./FAX: (61) 661 61 39
E-MAIL: sklep@swiat-agd.com.pl
Masahiro Takohiki o długości ostrza 240 mm to nóż, którego długie ostrze, znajduje zastosowanie podczas krojenia bardzo cienkich plastrów czy filetowania ryb. W kuchni azjatyckiej nóz Takohiki podobnie jak Yanagiba jest najczęściej stosowany do przygotowywania sushi czy sashimi. Wywodzący się z rejonów Tokio nóż Takohiki nieznacznie różni się od pochodzącej z okolic Osaki Yanagi. To co widoczne jest na pierwszy rzut oka to w przeciwieństwie do Yanagiby zakończony jest prostokątnie. Tego typu rozwiązanie przydaje się np. do podnoszenia gotowych plastrów z deski do krojenia. Charakterystycznie dla tradycyjnych japońskich noży jest zaostrzony jednostronnie, umożliwiając precyzyjne, w pełni kontrolowane krojenie produktów, które z łatwością oddzielają się od noża, ukazując piękną i błyszczącą powierzchnię cięcia - istotny i ceniony szczegół w kuchni japońskiej.
Najważniejsze cechy noża Takohiki to:
- długość - długie ostrze służy do cięcia tylko w jedną stronę ("do siebie") aby uniknąć zygzakowatych śladów po cięciu i pozostawić idealny przekrój,
- grubość - ma bardzo cienkie ostrze aby umożliwić cięcie przy użyciu niewielkiej siły tak aby nie miażdżyć, rozbijać czy rozrywać krojonych produktów,
- twardość i wytrzymałość - noże wykonane są z bardzo twardej a zarazem wytrzymałej stali pozwalającej na perfekcyjne zaostrzenie,
- konstrukcja noża ma ułatwiać oddzielanie przekrojonych plastrów od płaszczyzny noża.
Noże z tej linii wykonane zostały z pochodnej VG-10, molibdenowo-wanadowej, wysokowęglowej, nierdzewnej stali zwanej MBS-26, która została poddana trójstopniowemu procesowi hartowania aż do osiągnięcia twardości 58-59 HRC. Każde ostrze zostało doprowadzone do perfekcji przez rzemieślników z ponad 30 letnim doświadczeniem, wynosząc noże Masahiro do poziomu niebywałej ostrości.
Rękojeść została wykonana z charakterystyczną w Japonii dbałością o detale z jasnego magnoliowego drewna wzmocnionego pierścieniem z tworzywa.
Specyfikacja produktu:
Typ stali: MBS-26
HRC: 58-59
Materiał rękojeści: drewno magnoliowe
Sposób ostrzenia: jednostronne
Długość całkowita: 372 mm
Długość ostrza: 232 mm
Szerokość ostrza: 29 mm
Grubość ostrza w najszerszym miejscu: 2.5 mm
Waga: 108 g
Informacje dodatkowe:
PARAMETRY:
Producent: | Masahiro - Japonia |
---|---|
Kraj pochodzenia: | Japonia |
Materiał wykonania: | stal nierdzewna + drewno |
Rodzaj noża: | do sushi, do ryb, do filetowania |
Długość całkowita (cm): | 37,2 |
Długość ostrza (cm): | 23,2 |
Copyright 2018 Świat AGD
Realizacja: Trol InterMedia