TELEFON: +48 739 229 685
TEL./FAX: (61) 661 61 39
E-MAIL: sklep@swiat-agd.com.pl
Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady to dla wielu z nas powrót do dzieciństwa. Każdy pamięta jeszcze, gdy w połączeniu ze szklanką mleka rozpływały się w ustach! Chociaż moda na tego wypieki dotarła z Ameryki stosunkowo niedawno- tzw. pieguski szybko stały się bardzo popularne i lubiane. Pieczenie ciasteczek może być świetnym pretekstem do spędzenia wspólnego czasu z rodziną lub przyjaciółmi. Nic tak przecież nie zbliża jak wspólne... wypiekanie! Sprawdżcie nasz idealny przepis i do dzieła!
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- jedno jajko
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 kostki masła (wyciągnij je wcześniej z lodówki)
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 tabliczka posiekanej gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych
1. Wsyp mąkę, sól oraz proszek do pieczenia do dużej miski, następnie wymieszaj.
2. Przygotuj drugą miskę- włóż do niej masło, cukier oraz jajka. Mieszankę miksuj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Do powstałej masy dodawaj powoli mąkę- kiedy zauważysz, że ciasto nadaje się już do ugniatania przenieś je na czysty blat i tam obrabiaj je aż do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec dodaj kawałki czekolady, delikatnie zagnieć, owiń całość w folię spożywczą i włóż tak przygotowane ciasto do lodówki na okolo 15 min.
4. Kluczem do sukcesu jest idealna blacha do pieczenia, dlatego zadbaj, aby zawsze mieć w domu odpowiednią blachę do ciasta. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, a blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i obsyp kaszą manną. Druga opcja sprawi, że ciasteczka będą miały jeszcze bardziej maślany smak i aromat.
5. Zacznij formować z ciasta małe kulki i układaj je w okolo 3-centymetrowych odstępach. Pod wpływem ciepła rozpłyną się i uformują w odpowiedni kształt.
6. Piecz je przez około 15 min, aż do zarumienienia.
Smacznego!
Copyright 2018 Świat AGD
Realizacja: Trol InterMedia