Świat AGD
30.08 2019

Proste przepisy na grilla

3

Majówka to najlepszy moment, by rozpocząć sezon na grillowanie. Potrawy z grilla cieszą się tak dużą popularnością, że na stałe weszły do naszego menu na plenerowych spotkaniach z rodziną czy przyjaciółmi. Sposób przygotowania dań z grilla jest łatwy i zachęcający do wspólnego biesiadowania. Towarzyskie grillowanie może mieć charakter biwakowych spotkań i posiłków przyrządzanych na ognisku czy też wygodnego, miejskiego pikniku w nasłonecznionym rejonie parku. Śmiało możemy zorganizować spotkanie grillowe w ogrodzie lub na działce, gdyż przy zachowaniu podstawowych reguł grill jest bezpieczny i łatwy do przygotowania.

 

Spis treści:

  1. O czym warto pamiętać

  2. Zdrowy grill – co oprócz mięsa

  • Pomysł na wegańskie leczo z grilla, czyli cukinia z wędzonym tofu

  • Cukinia na ostro, czyli pyszna przystawka do każdej potrawy z grilla

  • Przepis na grillowane łódeczki, czyli cukinia faszerowana warzywami curry

  1. Papryka w trzech kolorach na trzy różne sposoby

  • Pomysł na przystawkę – czerwona papryka z grilla nadziewana serem feta

  • Szybka, wegańska przekąska - przepis na zielone szaszłyki z papryką, cukinią i świeżym ogórkiem

  • Przepis na słoneczne danie na grilla – żółta papryka nadziewana złotym ryżem 

  1. Słodkie przekąski na grilla dla dzieci i nie tylko

  • Przepis na słodką przekąskę, czyli grillowane banany z czekoladą i cynamonem

  • Przepis na deser, czyli kolorowe szaszłyki bananowe z truskawką, brzoskwinią i owocem kiwi

  • Przepis na grillowane jabłka faszerowane bananem z malinami i cynamonem

  1. Idealny grill ogrodowy

szaszłyki
 

1. O czym warto pamiętać

Szukając pomysłu na dania z grilla, najczęściej znajdujemy przeróżne przepisy na pieczone mięsa. Jednak na fali promocji zdrowego odżywiania i dbałości o smukłą sylwetkę, coraz chętniej rozszerzamy jadłospis o zdrowe i lekkostrawne potrawy rybne lub warzywne. Tak jak mięsne przekąski z grilla, równie świetnie smakują przygotowane na nim przekąski z warzyw, a nawet niektórych owoców.

Rodzaje potraw powinny być zawsze dopasowane do okoliczności i preferencji kulinarnych wszystkich uczestników. Przygotowując spotkanie w plenerze, zastanówmy się, co przygotować na grilla ze znajomymi, którzy unikają mięsa, a jakie dania i przekąski można zaserwować weganom. Organizując spotkania w rodzinnym gronie dobrze jest wiedzieć jakie dania z grilla zaproponować seniorom, a jakie zachwycą dzieci.

szaszlyki z pieczarkami

 

2. Zdrowy grill – co oprócz mięsa

Ograniczając spożycie mięsa lub całkowicie z niego rezygnując, zaczynamy odkrywać bogactwo i piękno świata warzyw. Kiedy pójdziemy na osiedlowy targ warzywny, nasze oczy kuszą zdecydowane barwy czerwonych i żółtych pomidorów, kwieciste struktury brokułów i kalafiorów czy dojrzałe kształty zielonych cukinii. Dania sporządzone z warzyw są nie tylko bardzo smaczne, zawsze wyglądają apetycznie i pięknie pachną, ale przede wszystkim stanowią nieocenione źródło najważniejszych witamin i mikroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Wszystkie wymienione zalety posiada ceniona i smaczna cukinia, która w niektórych rejonach znana jest pod nazwą kabaczek. Warzywo charakteryzuje się dużą wartością odżywczą przy bardzo niskiej ilości kalorii. Znajdziemy w niej wszystkie cenne witaminy i niezbędne minerały, takie jak potas, wapń i magnez. Cukinia jest lekkostrawna i ma wyrazisty, ale łagodny smak, który bardzo dobrze komponuje się z innymi warzywami i niektórymi przyprawami. Można ją gotować, dusić zapiekać i oczywiście opiekać na grillu, choć najczęściej stanowi podstawę klasycznego, węgierskiego leczo lub francuskiego Ratatouille. 

Pomysł na wegańskie leczo z grilla, czyli cukinia z wędzonym tofu

Cukinia z grilla równie dobrze nadaje się na przystawki lub zakąski, jak i na danie główne. Ponieważ najchętniej zjadamy ją w postaci leczo, przygotujmy smaczne, zdrowe i bezmięsne leczo na grilla.

Składniki:

  • jedna duża cukinia

  • trzy papryki różnego koloru

  • dwie średnie cebule

  • koncentrat pomidorowy

  • wędzone tofu 

  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek

  • ząbek czosnku

  • sól i pieprz

  • ostra i słodka papryka w proszku

  • majeranek, tymianek i oregano

  • folia aluminiowa

Przygotowanie:

Cukinię dokładnie myjemy i kroimy na drobne kawałki. Paprykę myjemy, przecinamy na pół i usuwamy ogonek. Bardzo dokładnie oczyszczamy części papryki z pestek i kroimy je wzdłuż na wąskie paseczki. Obieramy cebulę, kroimy ją w krążki, następnie krążki przecinamy na pół. Tofu kroimy w kostkę, a ząbek czosnku drobniutko siekamy, wrzucamy do oliwy i odstawiamy na 10-15 minut, aby oliwa złapała jego aromat. Pokrojone warzywa wraz z kostkami tofu wrzucamy do większego naczynia, wsypujemy sól pieprz i przyprawy, dodajemy oliwę z czosnkiem i łyżkę koncentratu pomidorowego. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na parę minut. Folię aluminiową dzielimy na równe części. Na każdą część nakładamy niedużą porcję i zawijamy. Tak przygotowane porcje kładziemy na rozgrzanym grillu i pieczemy ok. 20 minut. Warzywa pieczone w folii nie wysychają na grillu i nie tracą aromatu. W ten sposób otrzymujemy szybkie i proste danie z grilla, które jest zdrowszą formą klasycznego leczo - równie smaczną, wartościową i sycącą. 

Cukinia na ostro, czyli pyszna przystawka do każdej potrawy z grilla

Jeśli szukamy prostej i zdrowej przystawki do dań z grilla, to cukinia nadaje się do tego idealnie. Jej delikatny, choć bardzo wyrazisty smak pasuje do wszystkich dań jakie można przygotować na grillu. Cukinię na ostro z pewnością docenią weganie lubiący przystawki bez mięsa, jak i osoby, które chciałyby znaleźć idealny dodatek do ryby czy karkówki.

Składniki:

  • 2-3 małe cukinie

  • 2 ząbki czosnku

  • pół szklanki oleju 

  • tymianek i cząber 

  • pieprz cayenne

  • sól

Przygotowanie:

Cukinię myjemy i kroimy w plastry. Plastry wkładamy do naczynia i lekko solimy. Czosnek ścieramy na bardzo drobnej tarce lub drobniutko siekamy. Dodajemy go do oleju i mieszamy dokładnie wraz z przyprawami. Tak przygotowanym olejem zalewamy cukinię, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę. Po wyjęciu z lodówki układamy plastry na ruszcie i przekładając, grillujemy z obu stron. Do bezpiecznego przekładania przydadzą nam się niedrogie drewniane szczypce do grilla lub szczypce ze stali nierdzewnej marki TESCOMA, które możemy myć w każdej zmywarce.

cukinia

Przepis na grillowane łódeczki, czyli cukinia faszerowana warzywami curry

Zapraszając gości na obiad z grilla elektrycznego, warto zaplanować menu tak, aby przed daniem głównym zaostrzyć ich apetyt, podając na ciepło pachnące i smaczne przystawki. Najlepsze przystawki to takie, które są proste i tanie, ale potrafią zaskoczyć formą, aromatem i smakiem. Do wykonania naszej przystawki wystarczy kupić małe, młode cukinie i zamienić je w łódeczki z pysznym farszem.

Składniki:

  • małe, młode cukinie

  • żółta papryka

  • cebula

  • małe pomidorki (najlepiej żółte, koktajlowe)

  • kukurydza z puszki

  • 3-4 łyżki oleju 

  • przyprawa curry

  • sól

  • pieprz

  • folia aluminiowa

Przygotowanie: 

Cukinii nie obieramy, ale bardzo dokładnie myjemy. Każdą przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy środek tak, by połówkom cukinii nadać kształt łódki i stworzyć miejsce na farsz. Wszystkie części układamy na wygodną tacę, lekko solimy i odstawiamy na 10 minut.

Żółtą paprykę myjemy, przecinamy na pół i usuwamy ogonek. Bardzo dokładnie oczyszczamy resztę papryki z pestek i kroimy ją na drobne kosteczki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Małe pomidorki w zależności od rozmiaru, kroimy na ćwiartki lub drobniej. Wszystkie pokrojone warzywa wrzucamy do większego naczynia. Kukurydzę wyjmujemy z puszki, bardzo starannie odsączamy i wsypujemy do naczynia z pokrojonymi warzywami. Olej z przyprawą curry dodajemy do naczynia z warzywami. Wszystko dokładnie mieszamy i po paru minutach tak uzyskany farsz ostrożnie nakładamy do łódeczek z cukinii.

Folię aluminiową dzielimy na części i zawijamy każdą cukinię oddzielnie. Tak przygotowane kładziemy na rozgrzany elektryczny grill i pieczemy ok. 20 minut.

papryka i pieczarki z grilla

 

3. Papryka w trzech kolorach na trzy różne sposoby

Papryka to roślina z rodziny psiankowatych, do których należy również pomidor i bakłażan. Jako lekka przekąska na grilla idealnie sprawdza się papryka łagodna. W sklepach i na warzywnych targowiskach możemy przebierać w jej odmianach i kolorach. Jest znakomitym źródłem witaminy C, a w czasie obróbki termicznej nie traci jej tyle, co inne warzywa czy owoce. Zachowuje również intensywną barwę, dzięki czemu możemy komponować z niej nie tylko smaczne przekąski, ale również jadalne dekoracje w pięknych kolorach, zdobiące dania główne. 

Pomysł na przystawkę – czerwona papryka z grilla nadziewana serem feta

Jeśli mamy już przepisy na główne dania grillowe i potrzebny nam jest jeszcze tylko pomysł na przystawkę, z pomocą przychodzi soczysta czerwona papryka. Możemy z niej wyczarować tanią i szybką przystawkę niewielkim nakładem pracy.

Składniki:

Przygotowanie:

Dokładnie umyte i osuszone papryki kroimy na równe połówki, usuwamy łodyżkę i bardzo dokładnie oczyszczamy z pestek. Obraną cebulę kroimy w plasterki, a ząbki czosnku bardzo drobno siekamy lub przeciskamy przez wyciskarkę. Czosnek wrzucamy do oliwy na co najmniej 15-20 minut przed użyciem, aby oddał oliwie swój cały aromat. Połówki papryki smarujemy oliwą z czosnkiem. Wkładamy do środka plasterki pokrojonej cebuli i kawałki fety. Układamy na aluminiowej tacce do grilla farszem do góry. Całość dodatkowo skrapiamy czosnkową oliwą i posypujemy kolorowym pieprzem. Sery typu feta są wystarczająco słone, więc nie ma potrzeby dodatkowego solenia. Żeby składniki nie uległy nadmiernemu wysuszeniu, całość przykrywamy aluminiową folią tak, by objąć wszystkie papryki. Układamy na ruszcie i pieczemy ok. 20 minut. Po zdjęciu z grilla odkrywamy folię i posypujemy wszystko świeżo posiekanym koperkiem. Ta lekka i aromatyczna przystawka pasuje do wszystkich dań z grilla - zarówno mięsnych, jak i rybnych. Cieszy podniebienie smakiem i aromatem, a oczy kolorem. 

Szybka, wegańska przekąska - przepis na zielone szaszłyki z papryką, cukinią i świeżym ogórkiem

Kiedy spodziewamy się gości, którzy nie jedzą ani mięsa, ani nabiału, możemy zaoferować im wegańskie, zielone szaszłyki, które z pewnością przypadną im do gustu. To super przekąski, które chętnie zjedzą również amatorzy leczo ze względu na podobny smak i aromat.

Składniki:

  • 3 zielone papryki 

  • 1 zielona cukinia

  • 2 średnie zielone ogórki

  • 2 nieduże cebule

  • 4 łyżki oliwy 

  • 2 ząbki czosnku

  • majeranek

  • oregano

  • słodka papryka w proszku

  • pieprz 

  • sól

  • patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

Patyczki do szaszłyków przed użyciem zanurzamy w zimnej wodzie, tak by całe nasiąknęły i nie przypalały się na grillu. Ząbki czosnku bardzo drobno siekamy lub przeciskamy przez wyciskarkę do czosnku. Wrzucamy do oliwy i odstawiamy na 10 minut. Obraną cebulę, dokładnie umyte i wysuszone zielone cukinie, świeże ogórki wraz z zieloną skórką oraz zielone papryki kroimy na nieduże części. Wszystkie składniki przekładamy do większego naczynia. Posypujemy solą, pieprzem, majerankiem, oregano i słodką papryką w proszku. Dodajemy oliwę z czosnkiem, mieszamy i odstawiamy ponownie na 10 minut, aby przyprawy oddały swój aromat pozostałym składnikom. Następnie na namoczone patyczki nadziewamy na przemian kawałki cukinii, papryki, ogórka i cebuli. Kładziemy na ruszcie i ostrożnie odwracając, grillujemy tak długo, aż się przyrumienią. 

Przepis na słoneczne danie na grilla – żółta papryka nadziewana złotym ryżem 

Jeśli szykujemy spotkanie w ogrodzie, a pogoda nie dopisuje, możemy dodać trochę słońca do naszego grilla w postaci żółtej papryki nadziewanej złotym ryżem. To bardzo smaczna i rozgrzewająca potrawa nie tylko dlatego, że jest przygotowywana na gorącym grillu. Jej słoneczny kolor, a przede wszystkim pikantny smak nie pozwoli nikomu zmarznąć - rozgrzeje i rozjaśni zachmurzonych gości. 

Składniki:

Przygotowanie:

Dokładnie umyte i osuszone papryki kroimy na równe połówki, usuwamy łodyżkę i bardzo dokładnie oczyszczamy z pestek. Tniemy wzdłuż na dwie równe części tworzące formę łódeczki, którą wypełnimy farszem. Ząbki czosnku przeciskamy przez specjalną wyciskarkę do czosnku lub drobniutko siekamy na małe kawałeczki. Obrane cebule kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością wody i oleju. Wrzucamy pokrojoną cebulę, dodajemy szczyptę kurkumy, pieprzu cayenne i papryki chilli. Dusimy cebulę do momentu aż lekko zmięknie, nabierze pomarańczowo-żółtej barwy od przypraw, a woda odparuje. Tak przygotowaną cebulę z przyprawami wykładamy do większego naczynia, dodajemy wcześniej ugotowany ryż i posiekany czosnek oraz sól. Mieszamy do uzyskania jednolitego żółtego koloru. Tak przygotowany, pikantny farsz nakładamy do połówek papryk. Wypełnione żółtym farszem papryki przekładamy na aluminiowe tacki do grilla delikatnie skropione olejem. Całość przykrywamy aluminiową folią i pieczemy ok. 15 minut.

 

4. Słodkie przekąski na grilla dla dzieci i nie tylko

Kiedy myślimy o tym, co można położyć na grilla, w pierwszej kolejności przychodzą nam do głowy dania z mięsa, ryb lub warzyw. Jednak przysmaki na grilla nie muszą być zawsze słone lub wytrawne. Z powodzeniem możemy podpiekać na nim owoce, takie jak banany, ananasy, gruszki czy jabłka. Cukier zawarty w owocach karmelizuje się w wysokiej temperaturze grillowego rusztu, wzbogacając je o słodki, kuszący aromat. Desery z grilla są tanie i można przygotować je dość szybko nawet dla dużej liczby gości.

Jak wiadomo, dzieci najchętniej jedzą rzeczy słodkie i niezdrowe. Zatem jak skusić je do spożywania błonnika i witamin? Czym zastąpić lody i cukierki na urodzinowym przyjęciu w ogrodzie? Najprostszym sposobem jest połączyć owoce grillowane z czekoladą.

Przepis na słodką przekąskę, czyli grillowane banany z czekoladą i cynamonem

Najłatwiej namówić dzieci do zjedzenia banana. A jeśli połączymy go z czekoladą, na każdym kinderbalu ustawi się uśmiechnięta kolejka. To bardzo dobry pomysł na odciągnięcie dzieci od cukierków i innych niezdrowych słodyczy. Banany oprócz naturalnego cukru, mają też witaminy, mikroelementy i inne wartości odżywcze. Są znakomitym źródłem potasu i kojąco działają na układ pokarmowy.

Grillowane banany to szybkie i tanie przekąski, idealne na urodzinową imprezę w ogrodzie. Możemy je przyrządzić na kilka prostych sposobów. Najłatwiej i najszybciej możemy przyrządzić połowki bananów nadziewane czekoladą.

Składniki:

Przygotowanie:

Uprzednio umyte banany przecinamy na pół, odcinamy końcówki, nacinamy wzdłuż skórkę i rozchylamy ją, tworząc w ten sposób szeroką szczelinę. Na odkrytym miąższu banana kładziemy kawałki czekolady, a następnie posypujemy je cynamonem i zawijamy całość w folię aluminiową. Tak przygotowane owoce układamy na grillu i podpiekamy z obu stron ok. 10-15 minut lub tak długo aż zmięknie skórka.

Dla dorosłych uczestników kinderbalu możemy przygotować wersję z rodzynkami namoczonymi wcześniej w rumie. W tym celu wystarczy w miąższu banana wydrążyć małe dołeczki i jeszcze przed położeniem czekolady umieścić w nich nasączone rumem rodzynki. Rumowy aromat idealnie pasuje i do smaku rodzynki i do całej bananowo-czekoladowej przekąski.

banany z grilla

Przepis na deser, czyli kolorowe szaszłyki bananowe z truskawką, brzoskwinią i owocem kiwi

Jeśli szukamy słodkiej, ale i szybkiej przekąski z grilla na imprezę organizowaną dla dzieci nieco starszych, możemy wykorzystać przepis na szaszłyki z banana, truskawki brzoskwini i kiwi. To najlepsze naturalne i zdrowe przekąski, które z powodzeniem zastąpią ciężkie ciasta z tłustym kremem. Ich słodko kwaśny smak i wesoły wygląd na pewno przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i rodzicom.

Składniki:

Przygotowanie:

Wszystkie owoce i miętę bardzo dokładnie myjemy. Banany kroimy na krążki o grubości ok. 2 cm. Brzoskwinie obieramy ze skórki, kroimy na pół, wydrążamy pestkę i tniemy na kawałki nieco większe niż kawałki bananów, aby nie rozpadały się przy nakłuwaniu. Truskawki pozbawiamy szypułek i największe z nich kroimy w poprzek na dwie części. Kiwi obieramy ze skórki i tniemy na grube krążki. Pokrojone owoce na zmianę nabijamy na patyczki do szaszłyków, tak by uzyskać przeplatające się kolory żółty, czerwony i zielony. Co kilka krążków nawlekamy listek mięty, który wprowadzi do potrawy aromat chłodnej świeżości. Wszystkie nawleczone szaszłyki zawijamy oddzielnie w folię aluminiową, kładziemy na rozgrzanym grillu i delikatnie odwracając, pieczemy przez kilka minut. Gotowe szaszłyki po zdjęciu z grilla możemy podawać na patyczkach lub grillowane owoce ostrożnie zdjąć, przełożyć do miseczek i podać z odrobiną waniliowego, homogenizowanego twarożku. Dla ozdoby na brzegach miseczki kładziemy świeże listki mięty, których nie zużyliśmy do komponowania szaszłyków. W wersji dla dorosłych uczestników imprezy waniliowy twarożek można zastąpić odrobiną likieru jajecznego, który świetnie komponuje się z grillowanymi owocami.

Przepis na grillowane jabłka faszerowane bananem z malinami i cynamonem

Menu na przyjęcie grillowe dla seniorów i juniorów można wzbogać deserem, który dobrze znają i lubią starsi, a młodsi chętnie zjedzą skuszeni słodkim zapachem przypominającym babcine szarlotki. Dawniej zapiekanie jabłek umilało chłodne, jesienne i zimowe wieczory. Dziś odpowiednie jabłka możemy kupić cały rok i wyczarowywać z nich tanie przekąski, smaczne przystawki, a także nietypowe dania z grilla. Takie słodkie danie zamiast pracochłonnego ciasta możemy łatwo sporządzić na grillową imprezę imieninową lub zwykłe rodzinne spotkanie w ogrodzie. Aby zaskoczyć miło wszystkich biesiadników, wystarczy przepis na pieczone jabłka z nutą bananowo-malinową. 

Składniki:

Przygotowanie:

Myjemy banany, obieramy, kroimy na drobne talarki, wrzucamy do większego naczynia i rozgniatamy. Do rozgniecionych bananów wrzucamy umyte maliny i całość mieszamy, tworząc farsz. Jabłka myjemy i odcinamy górną część na wysokości ok 1cm. Wydrążamy gniazda z nasionami oraz część miąższu, pozostawiając ścianki o grubości ok. 0,5-1 cm. W ten sposób z jabłka tworzymy naczynie na bananowo malinowy farsz. Oddzielamy wydrążony miąższ od gniazda z nasionami. Gniazdo i nasiona wyrzucamy, a miąższ rozdrabniamy i przenosimy do naczynia z bananami i malinami. Mieszankę posypujemy cynamonem i znowu mieszamy. Tak uzyskany farsz nakładamy do wydrążonych jabłek. Każde jabłko osobno owijamy folią aluminiową. Zawinięte jabłka przenosimy na grilla i pieczemy ok. 15 minut. 

 

5. Idealny grill ogrodowy

Gdy chcemy przygotować spotkanie przy grillu dla całej rodziny, łącznie z dziećmi, warto zaopatrzyć się w bardzo poręczny grill ogrodowy na kółkach z pokrywą, która nie tylko pomaga utrzymać odpowiednią temperaturę, ale stanowi dodatkowe zabezpieczenie strefy grillowania. Kolejną zaletą pokrywy jest praktyczne rozwiązanie dające możliwość regulacji dopływu powietrza. Grill wykonany jest ze stali nierdzewnej, co znacznie ułatwia jego czyszczenie, a dwa kółka pomagają przemieścić bezpiecznie grill w inne miejsce.

Jeśli nie wszyscy nasi goście gustują w potrawach mięsnych, warto wszystkie dania przed położeniem na grilla podzielić na dwie grupy tak, by każdy wiedział jakiego rodzaju składników może się spodziewać. Aby tłuszcze mięsne nie przenikały do dań jarskich, wystarczy skorzystać z oddzielnych, aluminiowych tacek, przeznaczonych specjalnie do grilla. Producenci oferują je w kilku formach, dzięki czemu można wybrać różne kształty do różnych rodzajów dań.

Przykładowo, grillowe dania mięsne możemy położyć na prostokątne tacki do grilla, a dania jarskie przyrządzać lub też podać na tackach okrągłych. To praktyczne rozwiązanie sprawdza się również, jeśli chcemy podzielić grillowane dania na pikantne i łagodne lub słone i słodkie.

dania z grilla


Grillowanie nie musi być zawsze takie samo. Warto skorzystać z dostępnych, sezonowych składników i zaskoczyć wszystkich nowymi, nieoczywistymi smakami i kreatywnymi połączeniami. Mamy nadzieję, że nasze przepisy zainspirują niejednego czytelnika do przyrządzenia czegoś, co nie jest doskonale znane, a sprawi wszystkim biesiadnikom miłą niespodziankę i stanie się zdrową odmianą codziennej diety. 


Smacznego!

Kontakt

TELEFON: +48 739 229 685

TEL./FAX: (61) 661 61 39

E-MAIL: sklep@swiat-agd.com.pl

Adres i nr konta

 

 

 

do góry