Świat AGD
18.06 2018

Idealny przepis na falafela

3

Falafelowa gorączka ogarnęła cały świat! Ten arabski wegański przysmak stał się uwielbiany w zaledwie kilka lat i stanowi obecnie jedno z najczęściej wybieranych przez wegan oraz wegetarian dań. Falafel to nic innego jak pyszne, dobrze doprawione kotleciki z ciecierzycy, które bardzo często podaje się w towarzystwie pity, warzyw i różnego rodzaju sosów. Jest też świetną alternatywą dla miłośników kebabów lub innych fast-foodów, którzy nie spożywają mięsa. Sprawdźcie nasz przepis na falafela i spróbujcie przyrządzić go sami- podobno najlepszy falafel to ten domowy!

 

falaf4

 

Składniki:

- 200 g ciecierzycy (surowej)

- 1 średnia cebula

- 3 ząbki czosnku

- posiekana świeża natka pietruszki (opcjonalnie kolendra)

- 1 łyżka mąki pszennej 

- pół łyżeczki soli, pieprzu, sody i zmielonego kminu rzymskiego                      

- łyżeczka mielonej kolendry i herbaty miętowej

- olej (najlepiej rzepakowy) do smażenia

 

Przygotowanie:

1. Ciecierzycę mocz przez całą noc w zimnej wodzie. Pamiętaj, że musi być ona surowa- ta z puszki się nie nada.

2. Przygotuj miskę oraz mikser lub blender i umieść w niej ciecierzycę a także wszystkie pozostałe składniki od 2 do nawet 5 minut. Miksuj całość do uzyskania gładkiej masy, pamiętaj, że nie możesz pozostawić żadnych grudek. Sprawdzaj, czy mieszanina jest lepka- od tego będzie zależeć, czy falafele nie będą się rozpadać.

3. Przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw w lodówce na minimum godzinę.

4. Lepić falafele możesz na dwa sposoby- ręcznie lub przy użyciu specjalnych foremeki, które znaleźć możesz w internecie lub w sklepach z artykułami arabskimi. Jeżeli jej nie posiadasz- nic straconego. Mocz dłonie w wodzie, aby masa do nich nie przywierała i lep kulki średniej wielkości. 

5. Rozgrzej w garnku do gotowania lub w innym naczyniu dużą ilość oleju (około 3 cm) i smaż falafele po 2-3 minuty po każdej stronie. Będą gotowe w momencie, gdy uzyskają złoty i rumiany kolor. 

6. Rozłóż na tacy lub talerzu ręcznik papierowy i układaj na nim kulki- pozbędziesz się zbędnego tłuszczu. 

 

qd

Tak przygotowane falafele możesz podawać na bardzo wiele sposobów, m.in. w picie, bułce, wrapie, z dodatkiem warzyw lub przeróżnych sałatek, a także jako zastępstwo mięsnych kotletów. Najlepszym sosem będzie sos czosnkowy własnej produkcji (majonez, śmietana, czosnek oraz inne przyprawy) lub sos tzatziki.

 

Smacznego! 

 

Kontakt

TELEFON: +48 739 229 685

TEL./FAX: (61) 661 61 39

E-MAIL: sklep@swiat-agd.com.pl

Adres i nr konta

 

 

 

do góry