Świat AGD
Cena: Nazwa:
Widok:

Zlewanie – czynność wieńcząca proces produkcji domowego wina

Po zakończeniu procesu fermentacji i wyklarowaniu wina nadchodzi długo wyczekiwany moment – gotowe wino można nareszcie odciągnąć do butelek i zamknąć w nich pełnię aromatu i smaku własnej produkcji trunków, które z taką pieczołowitością przygotowywaliśmy. Również na tym etapie niezbędne są odpowiednie akcesoria: wężyki, pompki oraz zaciski, dostępne pojedynczo lub w praktycznych zestawach do odciągu wina.


Do czego służą rurki fermentacyjne i jak ich używamy?

Rurka fermentacyjna jest rodzajem płuczki, która spełnia funkcję jednokierunkowego zaworu:
    •    rurkę fermentacyjną – szklaną lub z tworzywa nakładamy na korek umieszczony w gąsiorze fermentacyjnym,
    •    w dolnej części rurki, uformowanej w kształcie litery „U” znajduje się ciecz: woda lub olej, co zabezpiecza fermentującą mieszaninę przed warunkami zewnętrznymi.
    •    jednocześnie, nadmiar gazów powstających w procesie fermentacji może uwalniać się przez bomblowanie przez warstwę cieczy, co zapobiega powstawaniu w baniaku zbyt     dużego nadciśnienia, które mogłoby taki baniak rozsadzić.
Rurki dostępne na rynku wykonane są albo ze szkła, albo z plastiku, te drugie mają tą przewagę, że się nie tłuką.


Jak prawidłowo używać wężyka do odciągu wina?

 •    Przed użyciem, zestaw do odciągu wina powinno się zanurzyć w gorącej wodzie, celem jego dezynfekcji – zapobiegnie to zakażeniom i umożliwi łatwe uformowanie     wężyka,
    •    po zdezynfekowaniu należy zmontować zestaw: pompkę oraz wężyk,
    •    końcówkę wężyka wraz ze szklaną rurką należy umieścić w balonie do wina,
    •    za pomocą płytki oporowej należy ustalić odpowiednią głębokość zanurzenia wężyka,
    •    drugi koniec wężyka umieścić w naczyniu, do którego będziemy odciągać wino –  ważne, aby balon z winem ustawić wyżej niż naczynie, do którego będziemy     spuszczać trunek,
    •    ścisnąć pompkę, jednocześnie zaciskając zacisk,
    •    następnie rozciągnąć pompkę, zwalniając zacisk, a po napełnieniu naczynia, do którego odciągamy wino, zamknąć zacisk i podstawić kolejne naczynie przeznaczone     do napełnienia.


Wężyki i rurki fermentacyjne  to niezbędne akcesoria każdego winiarza.  

Wśród nich potrzebne są oczywiście rurki fermentacyjne, pozwalające na odprowadzanie wytwarzanych przez wino gazów – bez tego balon by pękł. Poza tym przydadzą się także wężyki do obciągu wina – pozwalają one wydostać wino z balona, w celu przelania go już do butelek czy też do konsumpcji. Wszystkie te akcesoria są produktami doskonałej jakości – oferujemy Państwu sprawdzone, polskie wyroby marki Biowin:
    •    2 rodzaje rurek fermentacyjnych wykonanych z plastiku,
    •    szklaną rurkę fermentacyjną,
    •    zestaw z pompką do obciągu wina i piwa, wyposażony w zaworek zwrotny,
    •    a dla osób ceniących kompaktowe rozwiązania -  zestaw  do obciągu wina, złożony z :
    ◦    rurki szklanej,
    ◦    wężyka elastycznego,
    ◦    płytki oporowej,
    ◦    zacisku,
    ◦    pompki.
Domowa produkcja win to fascynujące zajęcie – dlatego warto spróbować swoich sił w tej dziedzinie. Z profesjonalnymi, odpowiednio zaprojektowanymi i solidnie wykonanymi akcesoriami winiarskimi na pewno to się uda!


Widok:
Kontakt

TELEFON: +48 739 229 685

TEL./FAX: (61) 661 61 39

E-MAIL: sklep@swiat-agd.com.pl

Adres i nr konta

 

 

 

do góry