Świat AGD
Cena: Nazwa:
Widok:

Patelnie żeliwne – solidne rozwiązanie na lata

Patelnie żeliwne to wytrzymałe, masywne przybory kuchenne, których wielką zaletą jest trwałość i solidność. Tego typu naczynia to tradycyjne rozwiązanie, sprawdzone przez pokolenia zadowolonych użytkowników. Dlatego na pewno warto zafundować sobie takie akcesorium – jego zastosowanie niesie za sobą wiele korzyści.


Jakie zalety posiadają żeliwne patelnie?

Żeliwo to naturalny materiał, który równomiernie się nagrzewa – zdecydowanie wolniej niż np. aluminium, ale dzięki dużej bezwładności cieplnej – znacznie dłużej utrzymuje wysoką temperaturę. Dzięki masywnej budowie patelnie żeliwne równomiernie rozprowadzają ciepło na całej swojej powierzchni, co gwarantuje komfortowe smażenie i osiągnięcie rewelacyjnych, niepowtarzalnych efektów kulinarnych.
Żeliwo to bardzo solidny materiał, odporny na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. W przypadku żeliwa nie musisz się martwić o uszkodzenie powłoki patelni, ani jej zarysowania. Dzięki temu, wykonane z niego naczynia cechuje wyjątkowa trwałość – będą służyły Tobie przez długie lata.
Patelnie z żeliwa charakteryzuje spory ciężar. Wydawać by się mogło, że jest to wada, utrudniająca ich użytkowanie. Odwrotnie – dzięki temu są stabilne, a ryzyko wylania gorącego tłuszczu przez ich przypadkowe potrącenie jest praktycznie równe zeru! Są to naczynia bardzo bezpieczne dla Ciebie i Twoich domowników.


Patelnie z żeliwa – uniwersalne naczynia, również na indukcję i do piekarnika

Ze względu na swoje właściwości, patelnie z żeliwa doskonale nadają się do użytkowania na wszystkich typach kuchenek: gazowych, elektrycznych, halogenowych, ceramicznych, a także na płytach indukcyjnych.
Wybrane modele można również używać w piekarnikach – są to naprawdę wyjątkowo wszechstronne i uniwersalne przybory kuchenne!
Ponadto, dzięki dużej bezwładności cieplnej, przygotowane na żeliwnej patelni danie możesz z powodzeniem w tym samym naczyniu podać na stole, mając gwarancję, że serwowana potrawa długo utrzyma właściwa temperaturę. Idealnie nadają się do tego modele pozbawione długiej rączki, a wyposażone w ergonomiczne uchwyty z dwóch stron, ułatwiające pewny chwyt naczynia.


Żeliwne patelnie – szeroki asortyment naczyń: również do grillowania i patelni emaliowanych

Asortyment żeliwnych patelni jest niezwykle szeroki. Wśród oferowanych przez Świat AGD naczyń, oprócz klasycznych, okrągłych modeli, znajdą Państwo prostokątne patelnie do grillowania, ze specjalnie perforowanym dnem, umożliwiającym odsączenie nadmiaru tłuszczu, co pozwala przygotować zdrowe i smaczne potrawy o obniżonej kaloryczności.
Wśród żeliwnych wyrobów znajdą Państwo również patelnie typu WOK, głębokie kociołki, a także płytkie patelnie przystosowane do smażenia naleśników. Niektóre modele wyposażone są w dzióbki, dzięki którym w wygodny sposób odlejesz wydzielony przez smażone potrawy sos.
W asortymencie żeliwnych naczyń znajdą Państwo także patelnie emaliowane – dzięki pozbawionej porów powłoce – bardzo higienicznych i przyjaznych dla zdrowia. Emalia zapobiega przywieraniu potraw i chroni naczynie przed korozją oraz ułatwia jego mycie.
Szeroka oferta żeliwnych patelni dostępnych w Świecie AGD obejmuje produkty wielu renomowanych firm, w tym patelnie Biol, BergHoff, Korkmaz, KingHoff, a także szwajcarskie patelnie Vizner.

 

Patelnia do piekarnika – narzędzie o wielu funkcjach

Dla wielu osób możliwość używania patelni w piekarniku jest jej ogromną zaletą i często wpływa na decyzję o zakupie danego modelu. Dzięki temu patelnia do piekarnika staje się naczyniem wielofunkcyjnym – można w nim smażyć, dusić, zapiekać czy odgrzewać potrawy, a nawet używać do serwowania ciepłych posiłków bezpośrednio na stołowej podstawce. Żeliwne patelnie do piekarnika nadają się do użycia w bardzo wysokich temperaturach, sięgających 220 stopni i zazwyczaj wyposażone są w żeliwne lub stalowe rączki, odporne na przegrzanie i uszkodzenie. Ponieważ patelnia do piekarnika zastępuje jednocześnie kilka naczyń, doskonale sprawdzi się w niewielkich kuchniach, a jej zakup z pewnością okaże się dobrą inwestycją. 

Jak dbać o żeliwne patelnie?

Naczynia wykonane z żeliwa nie są przystosowane do mycia w zmywarkach – należy je czyścić ręcznie. Aby optymalnie zabezpieczyć materiał przed korozją dobrze jest zaimpregnować ich powierzchnię za pomocą olejowania, a po myciu od razu wysuszyć. Dzięki temu Państwa patelnia będzie służyć przez długie, długie lata, swoją trwałością znacznie przewyższając naczynia wykonane z innych surowców.
Żeliwne patelnie to doskonałe naczynia, idealne do  przygotowywania rozmaitych potraw – zakup takiej patelni to doskonały, sprawdzony wybór na lata – wybierz i Ty model idealnie odpowiadający Twoim potrzebom!


Widok:
Kontakt

TELEFON: +48 739 229 685

TEL./FAX: (61) 661 61 39

E-MAIL: sklep@swiat-agd.com.pl

Adres i nr konta

 

 

 

do góry